Hop til indhold

Fagdag på Samsø


STCW-gruppen og fagkonsulenterne har været på aftagerdag på Samsø for at blive klogere på, hvilke kompetencer fremtidens maskinmestre skal besidde, når de stikker til søs.

af Kristoffer Mølstrøm, kmo@aams.dk

Undervisere venter på færgen til Samsø

Fjorten ansatte fra Aarhus Maskinmesterskole stak på en kortere søfart til Samsø i forbindelse med den årlige aftagerdag, hvor blandt andet undervisere og fagkonsulenter tager på besøg ude i det erhvervsliv, som de studerende før eller siden skal bevæge sig i.    


Lektor og fagkonsulent Flemming Hauge Pedersen og Michael Holt Schmidt og Simon Bek Rasmussen fra kvalitetsafdelingen stod for planlægningen af dagen, som startede med afgang fra Hou med færgen Prinsesse Isabella til Sælvig på Samsø. På overfarten fik de rundvisning i maskinrummet af Maskinchef Preben Steffensen, der er tidligere kollega på Aarhus Maskinmesterskole.


Ved landgang gik gruppen ombord i restaurant Samsø Perlen, hvor først Maskinmester og tidligere studerende Andreas Harder fra OSK Shiptech gav et spændende oplæg vedrørende virksomhedens syn på fremtidens skibe, deres fremdrivningssystemer og ikke mindst indretning af maskinrummet.


Andreas kunne ligeledes give underviserne og ansatte sit bud på, hvilke kompetencer fremtidens maskinmestre skal besidde, hvor han blandt andet nævnte:

 

  • Maskinmestre skal kunne det, de traditionelt altid har kunnet.
  • Motorerne er blevet en mindre del af maskinrummet
  • Gode kompetencer inden for EL, automation, IT
  • Fejlfinding og sparring med diverse eksperter
  • Gode kompetencer inden for sikkerhed
  • Der er brug for maskinmestre på designstadiet
  • Erfaring med forskellige maskinrum (Skibsbesøg)

 

Efter oplægget fra Andreas gav Flemming Hauge Pedersen tilslut et oplæg om skolens LNG-kurser og ikke mindst en hurtig gennemgang af tilblivelsen af skriftet Fremtidens maritime brændstoffer, som han udarbejdede i samarbejde med tidligere kollega, Ole Hansen.

 

Dagen sluttede med fagkonsulentmøde og hjemsejlads med Lilleøre fra Sælvig til Aarhus, hvor der var mulighed for en tur i de meget små maskinrum og besøg på broen.

Undervisere står foran skibsmotor