Hop til indhold

I isolation under uddannelsens sidste dage

Mikkel Nissum Hansen har under hele coronakrisen været isoleret på et Mærsk Containerskib i forbindelse med hans praktikforløb på 9. semester. I sidste uge afsluttede han fra sin kahyt sin sidste eksamen på maskinmesteruddannelsen. Hjem, det vil han i hvert fald gerne snart.


af Kristoffer Mølstrøm, kmo@aams.dk

Nedenunder et stort skib - en person er photoshoppet ind og står op ad skibsskruen

Det er en god historie om 10 år. De fleste vil kunne huske, hvad de lavede, og hvor de var, under coronaperioden. Dog vil få nok kunne slå Mikkel Nissum Hansens coronahistorie.

6. februar 2020 påmønstrer Mikkel på Mærsk’ store containerskib, Murcia, i Malaysia, som et led i hans praktikforløb på det sidste og 9. semester på maskinmesteruddannelsen. Efter planen skulle Mikkel udmønstre den 6. april og vende hjem til Aarhus for at færdiggøre sit bachelorprojekt og den sidste del af uddannelsen.

Det gik bare slet ikke efter planen. Mikkel var i havn ved Göteborg, da den danske regering 11. marts lukkede landet, og Mikkel stod nu overfor et svært valg. Enten kunne han følge skolens råd og tage direkte hjem til Aarhus eller gå med kaptajnens vurdering af, at det næste stop i Singapore ikke var i fare for at lukke ned, og derfor kunne han tage hjem, når skibet ankom til Singapore.

”Jeg fulgte kaptajnens råd, fordi jeg på det tidspunkt tænkte meget over et fremtidigt job på et Mærsk skib. Jeg var også overbevist om, at det hele vel ikke var så galt, at jeg ikke kunne komme hjem”, fortæller Mikkel.  

Et par dage senere ændrede situationen sig dog markant.

”Da vi ankom til Wilhelm-Hafen i Hamborg, valgte Mærsk helt at lukke ned for crew changes og dermed var hele besætningen isoleret på skibet. Nu stod jeg i lidt af en lorte situation.”

Mikkel er i skrivende stund stadig isoleret på Murcia Mærsk, og det foreløbige håb er, at han atter igen kan få fast grund under fødderne den 11. juli.   

Svære vilkår for bachelorprojekt
Mikkels valg om at tage chancen og blive på skibet var en stor klods om benet for hans muligheder for at færdiggøre sit bachelorprojekt og gøre uddannelsen færdig.    

Med stor fleksibilitet fra hans vejleder, skolen og skibets besætning fik han dog sat skub i arbejdet med at skrive bachelorprojektet, der handler om skibets scrubbersystem, der bruges i skorstenene på skibe til rensning af røggas og fjerner svovlen i udstødningen.

Internetforbindelsen var en stor modstander i skrivearbejdet, og gjorde det svært at få færdiggjort projektet til tiden.

”Jeg havde i store dele af forløbet kun skibets internet, som ikke er særlig hurtigt, og i særdeleshed ikke når vi er ude midt på havet. Det tog mig fx bare en halv lørdag at downloade relevante materialer og dokumenter”, fortæller Mikkel og tilføjer.

”Og når nettet var så langsomt, samtidig med at jeg også skulle passe mit arbejde på skibet, var der ikke de bedste omstændigheder for at få lavet projektet færdigt.”
 

”Jeg mistede forbindelsen et par gange”
Trods de tydelige udfordringer blev projektet afleveret og i sidste uge stod den på et mundtligt forsvar af projektet, der foregik via videoplatformen Zoom. Mikkel sad i sin kahyt ude på havet, nær Kina.

”Selve eksamen gik fint, selvom jeg mistede forbindelsen et par gange. Jeg havde fået hele besætningen til at slukke for deres net, så jeg havde de bedste betingelser.”

Der er uden tvivl blevet hugget en hæl og klippet en tå for at Mikkel kunne færdiggøre sit bachelorprojekt.

”Uden besætningens forståelse, min vejleders fleksibilitet og villighed til at yde støtte igennem processen, censors store forståelse for min situation under eksamen, vil det have været svært at nå i mål.”


Savner landjorden
Karriereplanen har i mange år været at stikke til søs. Det kan dog godt være, at isolationen ombord på Murcia Mærsk har fået Mikkel til at trække følehornene for søen en smule til sig.

I hvert fald glæder han sig til at komme hjem, for det har været en hård oplevelse at være isoleret ombord på et skib så længe.

”Nu starter jeg lige med at falde lidt til ro i Aarhus, og derefter vil jeg overveje, hvad jeg skal. Måske vil jeg gerne ud at sejle igen, men først starter jeg nok med et job på landjorden.”