Hop til indhold

Jeg vil skabe noget sammen med andre

Rune Viftrup Kjærsgård ønsker at finde løsninger på samfundets tekniske udfordringer – i fællesskab med andre. Det får han mulighed for, når han lige om lidt er færdiguddannet maskinmester.

af Kristoffer Mølstrøm, kmo@aams.dk

Tæt på Rune Viftrup Kjærsgård, der smiler og med Aarhus Maskinmesterskole skilt i baggrunden

24 somre, fuldskæg og et beslutsomt og underfundigt smil. Rune Viftrup Kjærsgård fra den jyske muld er en moden, ung mand, der i sit udtryk fremstår selvbevidst og med en klar køreplan for de næste skridt i tilværelsen.

Til januar er Rune færdiguddannet maskinmester fra Aarhus Maskinmesterskole, og den nye titel skal gerne veksles om til et arbejde, hvor Rune kan bruge sine menneskelige evner til at samarbejde og i fællesskab med andre finde løsninger på nogle af de tekniske udfordringer, vi som samfund står overfor i forbindelse med den grønne omstilling. For det er i mødet med andre mennesker, at Rune får energi og et kick.

Her på uddannelsen har jeg lært at kombinere min praktiske forståelse med teoretisk viden. Mit mål er at anvende disse kompetencer til at skabe resultater i samarbejde med andre mennesker, for det er for mig hvad en maskinmester kan.

Rune læser til maskinmester

Tæt på Rune Viftrup Kjærsgård, der smiler og med Aarhus Maskinmesterskole skilt i baggrunden

Det må gerne være en lille virksomhed, hvor indflydelsen er større, og det personlige vægtes højt. For det relationelle er et vigtigt parameter for Rune, når talen falder på det gode job.

– Vi lærer i en praktisk forstand at drifte, optimere og udvikle tekniske anlæg og energisystemer, men vigtigst af alt, så lærer vi også at skabe relationer til andre mennesker i en arbejdsmæssig kontekst.  

På Aarhus Maskinmesterskole kaldes den mere ”bløde” og menneskelige del også for management eller på godt dansk ledelse.

Mejetærskeren venter
Rune er fra landet, og det er han stolt af. Syv kilometer uden for den midtjyske by Kibæk er Rune vokset op på et landsted med 19 hektar hobbylandbrug sammen med sine forældre og tre søskende.

Forældrene havde ved siden af hobbylandbruget to fuldtidsjobs, hvorfor det var naturligt, at de fire søskende tog del i opgaverne på hobbylandbruget. Det gav beskidte fingre, praktisk sans og for Rune en interesse i mekanik og teknik, når han passede og plejede landbrugsmaskinerne.

I dag står hans mejetærsker og venter på, at han på et tidspunkt får sit eget landsted. For Rune ønsker langt hen ad vejen at give sine egne børn en lignende opvækst, som den han selv har fået. Og livet på et landsted med praktiske gøremål, maskiner og plads at boltre sig på passer godt ind i hans fremtidige virke som maskinmester, hvor han kan kombinere de praktiske evner med hans lyst til at samarbejde med andre og vise vejen frem som leder.

– Her på uddannelsen har jeg lært at kombinere min praktiske forståelse med teoretisk viden. Mit mål er at anvende disse kompetencer til at skabe resultater i samarbejde med andre mennesker, for det er for mig hvad en maskinmester kan.

Elendig til at sidde stille
Rune har nu boet i Aarhus i fire år, og det har været en god tid med venner, fester, fis og ballade. Men når hans og kærestens uddannelser er i hus, går der ikke langt tid, før Rune rykker vestover. For i Aarhus keder Rune sig hurtigt, og han er elendig til at sidde stille i en 3-værelseslejlighed. Lige for tiden rejser han jævnligt hjem for at dyrke køkkenhave, naturen og jagt, som fylder en stor del i Runes familie. Noget skal der jo ske.

Og det er måske en meget god indstilling, når man har ambitioner om at vise vejen for andre.