Hop til indhold

Maskinmesteruddannelsen er populær – også i Viborg


For fjerde år i træk oplever maskinmesteruddannelsen på Aarhus Maskinmesterskole en stigning i ansøgninger til studiestarten i februar. Stigningen ses i særlig grad hos de unge med en studenterhue i bagagen og hos de unge, der vælger uddannelsen i Viborg.   

af Kristoffer Mølstrøm, kmo@aams.dk

Studerende arbejder ved et bord med bygninger i baggrunden

Ved indgangen til december var deadline for at søge en studieplads på maskinmesteruddannelsen i henholdsvis Aarhus eller Viborg med studiestart i februar 2023, og for fjerde år i træk oplever Aarhus Maskinmesterskole en stigning i ansøgningerne. I år har 157 ansøgere søgt optag til vinterstart på tværs af alle uddannelsestilbud, hvilket er en fremgang på 4 procent i forhold til vinterstudiestarten i 2022.

Vi ser hos vores studerende en øget interesse for at blive maskinmester, fordi det giver en adgang til det grønne arbejdsmarked, og grøn omstilling er noget, der ligger de unge på sinde.

Flere unge vil grøn omstilling

En af de store årsager til fremgangen skal findes hos de unge, der kommer med en gymnasial uddannelse i bagagen, hvor alment gymnasium (STX) og teknisk gymnasium (HTX) repræsenterer hovedparten af ansøgerne. Det er ikke et nyt billede, at flere og flere studenter vælger maskinmestervejen, men en tendens over de sidste par år, som også illustreres med det stigende optag af unge med EUX-baggrund.  

”2 ud af 3 unge vælger i dag en gymnasial uddannelse, og for manges vedkommende er det almene eller tekniske gymnasium et springbræt til mange forskellige muligheder. Og vi er en af de muligheder, som de unge med tekniske interesse har fået øjnene op for”, fortæller Kristoffer Mølstrøm, kommunikationsansvarlig på Aarhus Maskinmesterskole.  

Der er stor efterspørgsel på maskinmestre ude i erhvervslivet, blandet andet fordi maskinmestre er uddannet til at arbejde med at omstille samfundets og erhvervslivets energisystemer til grøn energi. Ifølge rektor på Aarhus Maskinmesterskole, Anders Hanberg Sørensen, er det i højere grad end tidligere en af grundene til, at de unge har fået øjnene op for maskinmesteruddannelsen.

”Vi ser hos vores studerende en øget interesse for at blive maskinmester, fordi det giver en adgang til det grønne arbejdsmarked, og grøn omstilling er noget, der ligger de unge på sinde.”

Studiegruppe arbejder ved et bord.

Nyopstartet uddannelse i Viborg er en succes

I 2021 åbnede Aarhus Maskinmesterskole maskinmesteruddannelsen i Viborg i tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv og Viborg Kommune. Siden sommeren 2021 har uddannelsen i Viborg oplevet en stor efterspørgsel fra unge, der gerne vil læse til maskinmester, og ansøgningerne til uddannelsen har også overgået skolens egne forventninger og målsætninger.

Til vinterstart i februar 2023 vil ca. 30 nye maskinmesterstuderende møde ind, og det er et antal, der havde været svær at turde håbe på fra begyndelsen.

”Det må betragtes som en succeshistorie.  Vi havde ikke forventet, at vi på så kort tid kunne etablere en uddannelse i Viborg med så flotte optag. Antallet af studerende betyder en verden til forskel for et nyt uddannelsesudbud, og det er altafgørende for at skabe et attraktivt studieliv”, fortæller Anders Hanberg Sørensen, der ligeledes påpeger, at den store opbakning til at starte maskinmesteruddannelsen i Viborg fra det lokale erhvervsliv og Viborg Kommune har været en afgørende faktor til den gode start, uddannelsen har fået.