Hop til indhold

Steffen læser til maskinmester fra sit hjem i Lemvig

For 29-årige Steffen Damgaard Nielsen har det altid været en drøm at læse til maskinmester. Den drøm er nu gået i opfyldelse, fordi han læser til maskinmester hjemmefra og dermed undgår at rykke teltpælene op og flytte familien fra Lemvig til Aarhus.  

af Kristoffer Mølstrøm, kmo@aams.dk

Steffen er på hjemmekontor og har fjernundervisning

Steffen Damgaard bor til daglig i Lemvig sammen med sin kæreste og to børn. En situation Steffen selv betegner som ”stavnsbundet”, hvis man som Steffen selv gerne vil bygge oven på sin erhvervsuddannelse.

”Dem, der vil læse videre, flytter til de større byer. Blandt andet håndværkerne får job i lokalområdet, køber hus og stifter familie. Og når man har stiftet familie og er i job, er det en større opgave at flytte til f.eks. Aarhus for at læse videre. Så tager man sig til takke med at forblive håndværker”.

Steffen er uddannet skibsmontør hos Lemvig Maskin- & Køleteknik og har i en årrække arbejdet som henholdsvis selvstændig og rejsemontør for Smed Marine Service ApS fra Thyborøn, hvor han har repareret og vedligeholdt skibe og udstyr. For Steffen har det dog altid været en personlig ambition at skifte titlen som skibsmontør ud med maskinmester.

Hvis man ikke gider at flytte, men gerne vil være maskinmester, så skal man bare komme i gang med fjernundervisning. Det fungerer fantastisk, og det har gjort, at jeg nu kan blive maskinmester.

”Jeg har egentlig altid arbejdet henimod maskinmester-titlen, fordi jeg gerne vil have den tekniske viden omkring tingene, samt de ledelseskompetencer som uddannelsen giver. Og samtidig har jeg lyst til at bevise overfor mig selv, at jeg kan tage en videregående uddannelse”.

Steffen slår samtidig fast at det selvfølgelig også betyder noget, at han de næste 40 år måske ikke kan holde til at lave det hårde fysiske arbejde, han gør i dag.


Fjernundervisning på Aarhus Maskinmesterskole 
Steffen har sit sociale netværk, stiftet familie og købt hus i Lemvig. Derfor var det heller ikke en mulighed at flytte til Aarhus for at læse til maskinmester.

På Aarhus Maskinmesterskole tilbyder man maskinmesteruddannelsen som fjernundervisning netop til dem, der ikke lige kan eller ønsker at flytte familien til Østjylland. 

”Hvis man ikke gider at flytte, men gerne vil være maskinmester, så skal man bare komme i gang med fjernundervisning. Det fungerer fantastisk, og det har gjort, at jeg nu kan blive maskinmester”, fortæller Steffen.

Steffen har været i gang med uddannelsen i halvandet år og mangler tilsvarende for at kunne kalde sig for maskinmester.


Et virtuelt fællesskab
Fjernundervisning lyder ved første tanke som en klokkeklar motivationsdræber, hvor manglen på et fysisk tilhørssted, studiekammerater og en personlig kontakt til underviseren gør det svært at holde dampen oppe i 3 år. Ifølge Steffen er det dog langt fra virkeligheden som studerende på Aarhus Maskinmesterskole.

”Kræver det høj selvdisciplin? Nej, det gør det ikke. For man bliver sat i en studiegruppe, hvor man er ’online’ sammen hele tiden. Opgaverne løses i studiegruppen, så man sidder sjældent på egen hånd. Man skipper ikke bare lige en time, for man føler sig forpligtet overfor de medstuderende, man samarbejder med. Det sociale er i høj grad til stede, selvom vi sidder i hvert vores hjørne af landet”.

Det sociale og fællesskabet er netop det, der ifølge Steffen lykkes særligt godt ved fjernundervisningen.

”Der bliver skabt en personlig relation til undervisere og studiekammerater, fordi man tilbringer så meget tid sammen og vil hinanden det bedste.”

For at være en del af fællesskabet kræver det dog et seriøst hjemmekontor. Steffen har tre skærme og et super head-set.