Stil de dumme spørgsmål
For Jakob er livet som studerende i høj grad et spørgsmål om at være nysgerrig, dedikeret og suge mest mulig viden ud af uddannelsen. For at være videbegærlig er det nødvendigt, at man kan lægge sin forfængelighed på hylden og turde at stille sig op.
”Det er nogle dygtige undervisere, og rammerne er der for at få en god uddannelse. Ansvaret ligger meget på den enkelte studerende. Jeg stiller tusinde spørgsmål til mine undervisere, og mange af dem er ret dumme og åbenlyse, men det gør mig klogere.”
Jakob har også anskaffet sig telefonnummeret på alle sine undervisere, og det er ikke en sjældenhed, at han griber telefonen og ringer til hans undervisere udenfor studietiden.
”Jeg synes, det er et stort privilegie, at vi har undervisere, der går så meget op i deres undervisning, at de er villige til at tage telefonen og give sig tid til en snak med mig omkring de ting, vi lige har lært i undervisningen.”, og fortsætter:
”Jeg har også medstuderende, der ikke benytter sig af at suge så meget viden til sig, og det synes jeg er en skam. For i min optik handler uddannelse om at tilegne sig så meget viden som overhovedet muligt omkring de emner, som optager og tænder én i særlig grad. Og jeg bliver klog, fordi jeg er videbegærlig, ikke fordi jeg har en unaturlig høj IQ.”
Arrogance
Jakob føler, at nogle kan opleve hans facon som arrogant og frembrusende, men det er et mærkat, der følger med, når man er stålsat på at sætte barren højt og blive dygtigere. Han vil ikke gå på kompromis med sin nysgerrighed og passion for det, han går op i.
”Som maskinmester skal jeg ud på arbejdsmarkedet og finde løsninger på samfundets tekniske problemstillinger, som for eksempel den bæredygtige omstilling af vores energisystemer. Og det løser jeg sgu ikke, hvis jeg ikke tror på min egne evner og har en personlig passion for at løse det.”
En ting er i hvert fald helt sikkert: forfængeligheden er ikke pakket i kufferten, når turen går til Schweiz.