Studerende med børn derhjemme: Det er eddermame hårdt
Det er sin sag at jonglere mellem børnepasning, studielæsning og online undervisning. Coronanedlukningen skaber udfordringer for rigtig mange og i særdeleshed for dem, der har børn hjemme. For undervisningstoget kører videre, selvom børnene skal have brød på bordet og en ren ble.
28-årige Ahmad El Halabi er en flittig og ambitiøs maskinmesterstuderende på Aarhus Maskinmesterskole, der har styr på tingene og bidrager aktivt til arbejdet i studiegruppen. Men så kom coronakrisen og vendte op og ned på livet som studerende.
Aarhus Maskinmesterskole er ’coronalukket’, de studerende sendt hjem og undervisningen og gruppearbejdet er gået digitalt.
For Ahmad er problemet, at han samtidig med hjemmestudiet skal passe sine to børn på henholdsvis halvandet og tre år. Og for at gøre situationen endnu mere besværlig har Ahmads kone en kritisk arbejdsfunktion, der gør, at Ahmad har børnene alene fra klokken syv om morgenen til sidst på eftermiddagen.
Jeg vil altid gerne være til stede hundrede procent, både som studerende og far. Nu skal jeg prøve at være far og studerende på en og samme tid, og det kan ikke lade sig gøre. Det er en utilstrækkelig følelse, der påvirker motivationen.
Ahmad El Halabi
”Det er eddermame hårdt. Har aldrig prøvet noget lignende. Jeg forsøger at presse tid til studiearbejde ind her og der, men det er praktisk talt umuligt.”
Studietiden for Ahmad går reelt først i gang, når børnene er puttet, men det er svært at indhente en hel dags studiearbejde.
”Jeg er kommet rigtig meget bagud i pensum, og selvom min studiegruppe hjælper til og har forståelse for min situation, kan jeg ikke studere og bidrage til arbejdet i studiegruppen. Jeg følger undervisningen i løbet af dagen, men jeg fanger kun en fjerdedel.”
Ahmads medstuderende, Mads Vincentsen, står i en lignende situation og kan nikke genkendende til, at det er svært at forene børnepasning og studielæsning.
”Jeg kan følge undervisningen indtil middag, og resten af dagen skal jeg være far. Min studiegruppe arbejder videre, og jeg kan ikke bidrage til gruppearbejdet, og forstår ikke halvdelen af det, der arbejdes med.”
Gode råd er dyre
For Ahmad er det største problem, at han er halvt til stede både ved børnene og studiet. Han slår med andre ord ikke til nogen af stederne, og det er den værste følelse.
”Jeg vil altid gerne være til stede hundrede procent, både som studerende og far. Nu skal jeg prøve at være far og studerende på en og samme tid, og det kan ikke lade sig gøre. Det er en utilstrækkelig følelse, der påvirker motivationen.”
For Mads er det en utilfredsstillende følelse at være bagud med studiet og ikke kunne bidrage til gruppearbejdet.
”Når børnene er puttet, skal jeg til at læse op på gruppens udarbejdede materiale, og den frustration og dårlige samvittighed fylder alt.”
Men hvad pokker gør man så for at balancere børnepasning og studielæsning?
For Mads har det at få rutiner ind i dagligdagen gjort det hele lidt lettere. Med rutiner kan han lettere dedikere sig hundrede procent til studierne noget af tiden og til børnene resten af tiden.
”Jeg har haft snakke med studievejledningen på skolen, der blandt andet giv mig råd til, hvordan jeg kan dele dagen op i kasser, så jeg lettere kan adskille det at være far og studerende fra hinanden”.
Bekymret for fremtiden
Den nuværende situation er et stort spørgsmålstegn, og nedlukningen skaber naturligvis en bekymring for de konsekvenser, det får – også for resten af uddannelsesforløbet.
”Jeg sover dårligt om natten. Før coronasituationen var jeg godt med og havde en god følelse, men nu er der sneget sig en frygt ind for, at jeg ikke kommer igennem uddannelsen. Jeg mister motivationen og lysten til at fortsætte, når jeg ikke er 100% med. Og det er noget jeg skal arbejde på, hvilket jeg bl.a. har talt med studievejledningen om”, fortæller Ahmad.
Mads frygter, at han ikke kommer igennem eksamenerne til sommer og dermed må gå et semester om. Og gå om kan han kun gøre en gang, før SU’en slipper op.
Når Aarhus Maskinmesterskole og resten af landet åbner op igen, har Mads dog en plan for at komme på omgangshøjde med sine medstuderende og klare sig igennem semestret.
”Jeg har lavet en liste over fagemner, jeg skal læse op på, parallelt med at jeg følger den normale undervisning. Der kan jeg lettere end nu snakke med undervisere og få sparring.”
Aarhus Maskinmesterskole har fuld forståelse for den situation, studerende kan være havnet i, og der tages hensyn i det omfang, det er muligt. Hvis der er udfordringer med at få dagligdagen i disse coronatider til at gå op, kan du kontakte studievejledningen, der sidder klar med dialog og rådgivning.
KONTAKT
Studievejleder, Susanne Lehmann på 4122 7113