Hop til indhold

Studerende udvikler det perfekte kompromis til debatten om hegn på havnefronten

Hegn eller ej på Aarhus' havnefront? Uenigheden er stor, men nu har et hold studerende fra Aarhus Maskinmesterskole måske udviklet den perfekte kompromis-løsning, der yder sikkerhed om natten, men intet hegn om dagen. 

af Kristoffer Mølstrøm, kmo@aams.dk

Fem studerende står foran havnefronten og viser deres prototype på et bevægeligt hegn

Et hegn eller ikke et hegn har været til stor debat, når talen er faldet på Aarhus nye havnefront, der åbnede i 2017.  Siden 2017 er der druknet ti personer, og det tragiske tal har affødt en del debat om, hvordan sikkerheden kan højnes uden at gå på kompromis med æstetikken.

Midlertidige hegnløsninger af plastik er blevet sat op for snart at blive erstattet af permanente hegn og opstilling af endnu flere varmesøgende kameraer.

Nu har en studiegruppe fra 2. semester på maskinmesteruddannelsen her fra Aarhus Maskinmesterskole udviklet en løsning, der kan gøre havnefronten sikker om natten uden at gå på kompromis med æstetikken.

Vi snakkede os frem til en bæredygtig løsning, der kan være et kompromis i debatten om havnefronten. Vores løsning er bæredygtig, fordi det hverken plastrer havnen til med hegn, og den samtidig giver sikkerhed i nattetimerne. Og så drives hegnet af grøn energi.

En win-win-løsning

Studiegruppen, der består af Jeppe Gertz Nielsen, Mikkel Sander, Siverth Frederiksen, Mikkel Manscher og Jeppe Juel Lassen, har udviklet en prototype på et bevægeligt hegn, der om dagen skal ligge under havnefrontens belægning og bevæge sig op fra belægningen, når mørket falder på.

Ved hjælp af solceller bruges solens stråler i dagtimerne til at lade et batteri op, der skal give strøm til at få hegnet til at bevæge sig op ved mørkets frembrud ved hjælp af et elektrisk stempel. Når solen igen står op, går hegnet automatisk ned og lader sig selv op og gør klar til at yde sikkerhed i de mørke timer.

En løsning, der simpelthen forener to synspunkter i debatten om havnefronten. Et sikkerhedshegn om natten og intet hegn om dagen til at spolere æstetikken.   

Prototypen med det gode navn Seafence er vokset ud fra et ønske om at løse de mange ulykker med mennesker, der falder i vandet.

”Vi ville gerne løse et reelt problem, der er udenfor skolens mure, og studere for at lave noget, der ikke er ligegyldigt”, fortæller Jeppe Gertz Nielsen og fortsætter:

”Vi snakkede os frem til en bæredygtig løsning, der kan være et kompromis i debatten om havnefronten. Vores løsning er bæredygtig, fordi det hverken plastrer havnen til med hegn, og den samtidig giver sikkerhed i nattetimerne. Og så drives hegnet af grøn energi.” 

Et visuelt eksempel på, hvordan det "rigtige" hegn kan se ud.

Bæredygtige projekter

De fem studerende har det til fælles, at de alle sammen har en gymnasial baggrund, og derfor er de alle startet på maskinmesteruddannelsens introducerende værkstedsforløb, hvor studenter får håndværksmæssig viden. På værkstedsforløbet skal de studerende blandt andet udvikle og producere en fysisk installation, der med grøn energi kan løse et reelt problem ude i samfundet.  

”Som kajakroer blev jeg opmærksom på at skabe energi ved hjælp af solens refleksioner i vandet, og jeg kendte til historien om en båd, der er sejlet over Atlanterhavet ved hjælp af solceller. Og den viden kombinerede vi med vores kendskab til problemerne ved havnefronten,” fortæller Mikkel Manscher.  

På værkstedsforløbet lærer de studerende at arbejde med alt fra elektricitet og svejsning til konstruktionsmaterialer og tekniske tegninger. På den måde får de en teknisk og håndværksmæssig ballast, inden de starter på den teoretiske del af maskinmesteruddannelsen.    


Hva’ så nu?

De fem studiekammerater ønsker at inspirere og giver glædeligt deres prototype-idé videre, hvis den kan bruges.

Før den kan blive en gældende løsning på havnefronten, skal der dog arbejdes videre med opskalering, sikkerhed og materialevalg.

Projektet kan i den nærmeste fremtid ses i Galsburet på Navitas’ atrium, hvor de andre studieprojekter også fremvises.