Hop til indhold

Studiegrupper er alfa og omega i fjernundervisning

Morten Sønder fra Skive-egnen er ved at være en erfaren studerende udi online undervisning. I hvert fald er Morten over halvvejs på maskinmesteruddannelsen som fjernundervisning, og fordi han er en del af en studiegruppe, er det er slet ikke så steneren at studere fra hjemmekontoret.

af Kristoffer Mølstrøm, kmo@aams.dk

Morten Sønder har fjernundervisning og står foran computerskærme

Værsgo’, her det pensum du skal kunne, og så ses vi om 3 måneder til eksamen. Det var mere eller mindre den besked, Morten Sønder Kristensen fik ”stukket i hånden”, da han som optakt til maskinmesteruddannelsen som fjernundervisning startede på et suppleringskursus i dansk og matematik på VUC.

Ren selvstudie, uden nogen tættere dialog med underviser eller medstuderende. Helt alene, bare terpe og udenadslære. 

”Det var dæleme hårdt at sidde derhjemme og læse op helt alene.”

For Morten er den form for selvstudie kun en mulighed, hvis det har en kort tidshorisont. Maskinmesteruddannelsen via fjernundervisning, der tager 3 år, vil være umulig at gennemføre, hvis det hele foregik alene og på egen hånd. 

Gruppen er det faste holdepunkt, og dem jeg føler mig forpligtet overfor. Det er det, der gør, at jeg er motiveret til at stå op om morgenen.

Gruppen er nøglen

Morten er halvvejs igennem maskinmesteruddannelsen som fjernundervisning, og det er der en god grund til.

”Gruppen er det faste holdepunkt, og dem jeg føler mig forpligtet overfor. Det er det, der gør, at jeg er motiveret til at stå op om morgenen.”

Fjernundervisningsstudiet er tilrettelagt ligesom maskinmesteruddannelsen som fremmødeundervisning, hvor studerende arbejder i studiegrupper og løser caseforløb og semesterprojekter i samarbejde.

Gruppearbejdet hjælper Morten til at føle sig som en del af et fællesskab. Og en banal ting som daglige mødetider med studiegruppen, gør, at der er en fast ramme om det at studere derhjemme. Og det minimerer selvsagt risikoen for overspringshandlinger. 

”At sidde alene og studere i privaten gør det lettere lige at tage opvasken eller sætte sig med mobilen, men med en studiegruppe, du føler dig forpligtet overfor, holder du gang i motivationen. Det gør også, at du kan gå mere all-in på studiet.”


Undervisningen er virkelighedstro    

Hvert semester på fjernundervisning er opbygget af et projektforløb, hvor de studerende arbejder med en konkret og virkelighedstro problemstilling. Undervejs på semestret bliver studiegrupperne løbende præsenteret for ny faglig viden, som kan anvendes i gruppernes semesterprojekter.

”Jo længere vi kommer på uddannelsen, jo mere ansvar får studiegruppen for deres egne semesterprojekter, og vi får mere og mere selvbestemmelse i måden projektet udformes på, fortæller Morten, og fortsætter:

”Bolden er på de studerendes side, og det tvinger os til at være mere selvstændige, ligesom det fungerer ude i virksomhederne. Men hvis det brænder på, står underviserne selvfølgelig klar.”


Flertallet har erhvervsbaggrund

Morten har en baggrund som automatiktekniker og har arbejdet hos flere el-virksomheder og som elektriker i forsvaret.

Og Morten er langt fra den eneste med en praktisk og erhvervsmæssig baggrund, der tager maskinmesteruddannelsen som fjernundervisning. Et klart flertal af de studerende har nemlig arbejdet i en årrække, og de fleste har derfor ”slået sig ned” med familie, som naturligvis gør det svært at flytte til Aarhus og leve studielivet.

”Fjernundervisning er dynamisk og med stor frihed, så det er oplagt for folk som mig, der bor langt fra Aarhus med sin familie.”