Hop til indhold

Hvad får man i løn som maskinmester?

Hvis du drømmer om at blive uddannet maskinmester, vil du være meget eftertragtet på arbejdsmarkedet. En maskinmesters løn er udregnet ud fra anciennitet, som betyder, at din løn stiger, jo længere tid du arbejder. Der er meget lav arbejdsløshed for maskinmestre, og på landsplan har 99 ud af 100 job umiddelbart efter de er færdige med deres studier.

Gennemsnitsløn og lønstatistik for maskinmestre

Du kan selv tjekke lønstatistik og gennemsnitsløn for maskinmestre og andre erhverv her: https://www.jobindex.dk/tjek-din-loen/maskinmester. Vær opmærksom på, at der i lønstatistikken kan være forskel på hvor i landet du arbejder.

Maskinmesterlønnen er opdelt i 37 løntrin, som maskinmesteren kan avancere i. Alle maskinmestre begynder på første trin og kan bygge videre på det ud fra deres arbejdserfaring.

Hvis du ender med at ligge på løntrin 37 eller derover, kan du ende med at tjene i gennemsnit over 62.000 kroner om måneden som maskinmester.

Hvis man tager og lægger samtlige løntrin sammen, ligger en gennemsnitsløn for en maskinmester omkring 55.000 kroner.

Maskinmesterlønnen varierer efter branchen

Afhængigt af hvilken branche du som maskinmester arbejder i, vil din løn naturligvis variere. Maskinmesterforeningen har lavet en lønstatistik, hvor de har set på elektronikindustrien. Her tjener de i gennemsnit 47.652 kroner om måneden. Hvis du arbejder inden for olie-, gas- og offshoreindustrien, kan du som maskinmester tjene en løn på hele 71.940 kroner om måneden.

 

Maskinmester løn til søs

Som nyuddannet maskinmester til søs får du en høj startløn, fordi der er nogle særligt gode skatteforhold, der gør karrieren til søs konkurrencedygtig i forhold til stillinger på land.

Du vil typisk indlede karrieren med startløn som juniormester omkring 25.000 kroner. De særdeles attraktive skatteforhold for søfarende betyder, at du ikke betaler lige så meget skat som hvis du havde tjent pengene på land. Denne ordning hedder DIS-ordningen, og betyder, at du, for at have et reelt sammenligningsgrundlag, skal gange lønnen med 1,61 i forhold til løn tjent på land.

Med andre ord vil du skulle tjene over 45.000 kroner på land, for at få den udbetalte løn til at svare til din løn til søs. Du kan læse mere om grundlaget for DIS-ordningen her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad tjener en nyuddannet maskinmester?

Ledigheden som maskinmester er lav, og lønnen er høj. Startlønnen for en nyuddannet maskinmester er også høj - ifølge UddannelsesZOOM ligger startlønnen i gennemsnit omkring 40.500 kroner.

Får maskinmestre løn under praktik?

Når du læser til maskinmester, skal du som minimum i praktik én gang. Du får SU under dit praktikforløb, og praktikken er som udgangspunkt ulønnet, men praktikvirksomheden kan vælge at udbetale løn, hvis de vil.

Kontakt

Studievejleder, maskinmesteruddannelsen