Hop til indhold

Hvad får man i løn som maskinmester?

Hvis du drømmer om at blive uddannet maskinmester, vil du være meget eftertragtet på arbejdsmarkedet. En maskinmesters løn er udregnet ud fra anciennitet, som betyder, at din løn stiger, jo længere tid du arbejder. Der er meget lav arbejdsløshed for maskinmestre, og på landsplan har 99 ud af 100 job umiddelbart efter de er færdige med deres studier.

Gennemsnitsløn og lønstatistik for maskinmestre

Du kan selv tjekke lønstatistik og gennemsnitsløn for maskinmestre og andre erhverv her: https://www.jobindex.dk/tjek-din-loen/maskinmester. Vær opmærksom på, at der i lønstatistikken kan være forskel på hvor i landet du arbejder.

Maskinmesterlønnen er opdelt i 37 løntrin, som maskinmesteren kan avancere i. Alle maskinmestre begynder på første trin og kan bygge videre på det ud fra deres arbejdserfaring.

Hvis du ender med at ligge på løntrin 37 eller derover, kan du ende med at tjene i gennemsnit over 62.000 kroner om måneden som maskinmester.

Hvis man tager og lægger samtlige løntrin sammen, ligger en gennemsnitsløn for en maskinmester omkring 55.000 kroner.

Maskinmesterlønnen varierer efter branchen

Afhængigt af hvilken branche du som maskinmester arbejder i, vil din løn naturligvis variere. Maskinmesterforeningen har lavet en lønstatistik, hvor de har set på elektronikindustrien. Her tjener de i gennemsnit 47.652 kroner om måneden. Hvis du arbejder inden for olie-, gas- og offshoreindustrien, kan du som maskinmester tjene en løn på hele 71.940 kroner om måneden.

Dennis arbejder som Manager hos Vestas

Maskinmester løn til søs

Som nyuddannet maskinmester til søs får du en høj startløn, fordi der er nogle særligt gode skatteforhold, der gør karrieren til søs konkurrencedygtig i forhold til stillinger på land.

Du vil typisk indlede karrieren med startløn som juniormester omkring 25.000 kroner. De særdeles attraktive skatteforhold for søfarende betyder, at du ikke betaler lige så meget skat som hvis du havde tjent pengene på land. Denne ordning hedder DIS-ordningen, og betyder, at du, for at have et reelt sammenligningsgrundlag, skal gange lønnen med 1,61 i forhold til løn tjent på land.

Med andre ord vil du skulle tjene over 45.000 kroner på land, for at få den udbetalte løn til at svare til din løn til søs. Du kan læse mere om grundlaget for DIS-ordningen her.

Løn på boreplatform

Overvejer du et job på en boreplatform, byder maskinmesteruddannelsen på spændende muligheder offshore. Maskinmestre er ofte eftertragtede i olie- og gasindustrien, hvor de spiller en central rolle i drift, vedligehold og overvågning af tekniske systemer. Arbejdsmiljøet er krævende, men mange tiltrækkes af de unikke udfordringer og attraktive ansættelsesvilkår.

Lønnen på en boreplatform ligger generelt i den høje ende. Som juniormester starter man typisk omkring 25.000 kr./md., men med erfaring og relevante certificeringer – fx HUET og STCW – kan lønnen hurtigt stige markant. Ifølge Maskinmestrenes Forening kan en maskinmester i offshore-branchen tjene op mod 70.000 kr. om måneden, afhængigt af stilling og arbejdsgiver.

For ansatte på skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS), som mange boreplatforme og offshore-skibe er, gælder der desuden særlige skattefordele. Løn udbetalt under DIS-ordningen er typisk skattefri, hvilket gør den reelle indtægt endnu mere attraktiv for maskinmestre i offshore-sektoren.

Arbejdet foregår ofte i skiftehold, typisk i rotationer som 14 dage på arbejde og 21 dage fri. Det kræver omstillingsparathed og god fysik, men giver til gengæld mulighed for længere sammenhængende fritid. Et job som maskinmester på en boreplatform passer derfor godt til dig, der trives i teknisk krævende roller med høj grad af ansvar – og som samtidig ønsker en konkurrencedygtig løn.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad tjener en nyuddannet maskinmester?

Ledigheden som maskinmester er lav, og lønnen er høj. Startlønnen for en nyuddannet maskinmester er også høj - ifølge UddannelsesZOOM ligger startlønnen i gennemsnit omkring 43.400 kroner.

Får maskinmestre løn under praktik?

Når du læser til maskinmester, skal du som minimum i praktik én gang. Du får SU under dit praktikforløb, og praktikken er som udgangspunkt ulønnet, men praktikvirksomheden kan vælge at udbetale løn, hvis de vil.

Kontakt

Studievejleder