Hop til indhold

Maskinmester jobs

Som færdiguddannet maskinmester finder du et væld af spændende karrieremuligheder inden for mange forskellige brancher. Overordnet set finder du en maskinmester i stort set alle de vigtige funktioner, der holder samfundet kørende, fordi en maskinmester arbejder der, hvor energi produceres og transporteres.

Derfor er maskinmester også en del af løsningen på fremtidens klimaudfordringer.

Hvad laver en maskinmester?

En maskinmester er en teknisk professionel med en alsidig og spændende hverdag. Du kan finde maskinmestre i mange forskellige industrier, hvor de arbejder med at sikre, at tekniske systemer og maskiner fungerer optimalt.

En maskinmester kan arbejde i mange forskellige brancher, og de kan derfor også opfylde mange forskellige roller. Vi har interviewet tidligere studerende, for at finde ud af, hvad de laver i dag. Besøg vores side Mød en maskinmester for at blive klogere på, hvad du kan lave som maskinmester.

Vil du høre mere om din fremtidige karriere, hvis du vælger maskinmesteruddannelsen, så kan du kontakte vores studievejleder, der kan fortælle dig mere om, hvilke muligheder du har som maskinmester.

Mød Anders - Senior Manager hos Energinet

Fremtiden er grøn

Som maskinmester er du populær ude i erhvervslivet, fordi du evner at lede tekniske projekter og systemer og udvikle hands-on løsninger i det daglige ude i virksomhederne. Og i dag er de fleste maskinmester-stillinger minded på at udvikle grønne energiløsninger og gøre en grøn forskel.

Mange virksomheder er allerede begyndt på at lægge deres produktion eller arbejdsgange om i den grønne sags tjeneste. Men der er stadig lang vej.

For virksomhederne er maskinmesteren et must-have, fordi det er en type, der kan lede tekniske projekter og systemer og samtidig udvikle hands-on grønne løsninger og hjælpe med at optimere energiforbruget - og produktionen.

Martin er driftschef hos GreenLab i Skive

Green Lab flag i hvid flagrer i vinden

Job & karriere

Jobtitler

Flertallet af maskinmestre har stillinger med personaleansvar som mellemledere eller chefer. Ofte findes der maskinmestre bag titler, såsom;

  • salgsingeniør
  • Projektingeniør
  • energikonsulent
  • miljøkonsulent
  • green engineer
  • teknisk leder
  • teknisk projektleder
  • driftschef
  • rådgiver

Der er også mange maskinmestre, der beskæftiger sig med projektering, tilsyn og kontrol. 80 % af alle maskinmestre arbejder på land, og de resterende 20 % arbejder offshore og på handelsskibe, passagerskibe og ved søværnet. Det er også muligt at få job i udlandet som maskinmester eller få et studiejob, hvor du udvider dine kompetencer, imens du er under uddannelse.

97 ud af 100 går direkte i job

Maskinmesteren er uddannet til at lede, få forskellige fagligheder til at spille sammen og finde på konkrete løsninger i samarbejde med andre. Selvfølgelig indenfor en teknisk kontekst. Maskinmesteren har evnerne til at samarbejde, skabe relationer, analysere og være forandringsparat, og det er evner, der ifølge World Economic Forums rapport om fremtidens jobs og kompetencer efterspørges på arbejdsmarkedet nu og i fremtiden.

Krydrer så det med maskinmesterens brede tekniske faglighed, ja, så har du en profil de fleste virksomheder har brug for. Ifølge UddannelsesZoom går der i gennemsnit kun fire ledige ud af hundrede, bekræfter kun den store efterspørgsel på maskinmestre. Ti år efter endt uddannelse går der kun en ud af hundrede ledige. 

Løn for maskinmestre

Maskinmester løn

Drømmer du om at blive uddannet maskinmester, bliver du meget populær på arbejdsmarkedet. Maskinmesterens løn er inddelt alt efter uddannelsesanciennitet. Hertil menes der, at du stiger i din maskinmester løn i takt med, at du opnår flere års arbejdserfaring. Ledigheden som maskinmester er meget lav, men dertil er lønnen meget høj. Også startlønnen for nyuddannede maskinmestre er høj, som ifølge UddannelsesZOOM ligger på  40.500

Kigger man på maskinmester lønnen, er der opdelt i alt 37 løntrin, som maskinmesteren kan stige op i. Alle maskinmestre starter i trin 0, og har deraf mulighed for at bygge flere trin på ud fra arbejdserfaringen.

Ender du som maskinmester med at ligge på løntrin 37 eller derover, kan du ende med at tjene i gennemsnit over 62.000 kroner om måneden.

Tager man og lægger samtlige løntrinnene sammen, får en maskinmester over 55.000 kroner i gennemsnitsløn.

Maskinmester lønnen er forskellig for brancherne

Alt afhængig af hvilken branche du som maskinmester befinder dig under, tjener du naturligvis anderledes. Maskinmesterens Forening har lavet en lønstatistik, hvor de har kigget på elektronikindustrien. Her tjener de i gennemsnit 47.652 kroner om måneden. Arbejder man dog indenfor olie, gas og off-shore industrien, kan du som maskinmester tjene en løn på hele 71.940 kroner om måneden.

Hvad laver en maskinmester på et skib?

Som maskinmester kan du komme til at arbejde til søs, hvor du blandt andet arbejder på handelsskibe, passagerskibe og i marinen. Som maskinmester på et skib, får du ansvaret for skibets tekniske anlæg og installationer. Det kan være alt fra de store fremdrivningsmotorer til automatik og sikkerhedssystemer.

Maskinmester eller el-installatør

Som maskinmester får du det teoretiske grundlag for at erhverve autorisation som el-installatør. Når du så har papir på, at du er uddannet maskinmester, kan du via sikkerhedsstyrelsen formelt ansøge om at blive faglig ansvarlig indenfor el-området og dermed agere el-installatør. 

På 7. semester af maskinmesteruddannelsen kommer du op i sikkerhedsstyrelsens el-autorisationsprøve.   

Læs mere om at være faglig ansvarlig på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Hvad er den engelske betegnelse for maskinmester?

Titlen som maskinmester på engelsk er: Bachelor in Marine and Technical Engineering.

Statistik over maskinmestre i job

Maskinmestrenes Forening laver årligt en aftager- og dimittendundersøgelse af maskinmestre i jobs og deres popularitet på jobmarkedet. 

I undersøgelsen kan du bl.a. læse om beskæftigelse, jobtyper, jobindhold, branchertyper og hvilke kvalifikationer virksomhederne efterspørger.

Tilgå undersøgelsen fra 2021 lige her 

Maskinmester til søs - Karriere, løn og certificeringer

Bliv klogere på hvorfor maskinmesteruddannelsen er en god vej til en karriere til søs

23. maj. 2022

Teknisk leder i et grønt job

Flere og flere maskinmestre arbejder med grøn omstilling ude i erhvervslivet

24. jun. 2022

"Helt enkelt, så kan man sige, at man lærer at lær...

Mikkel arbejder for Grundfos som Plant Director og har ansvaret for tre fabrikker.

24. jun. 2022

Louise har det forkromede overblik

Louise slår sine daglige folder som projektassistent hos entreprenørvirksomheden Bravida

Kontakt

Studievejleder, maskinmesteruddannelsen