Bliv maskinmester i Viborg
Du kan nu tage hele maskinmesteruddannelsen i Viborg
Som maskinmesterstuderende i Viborg får du en enestående mulighed for at tage en videregående, teknisk uddannelse, der er giver rigtig mange spændende jobmuligheder. Som maskinmester er du med til at finde løsninger på samfundets tekniske udfordringer og skubbe den grønne omstilling fremad.
Du er som uddannet maskinmester populær hos de mange virksomheder, der er i og omkring Viborg - og resten af landet og i udlandet for den sags skyld.
Indholdet i uddannelsen til maskinmester er den samme, uanset om du vælger at studere til maskinmester i Aarhus eller Viborg.
Forskellen på de to uddannelsessteder er, at du som studerende i Viborg i højere grad kommer i praktik og laver projekt- og semesterforløb i samarbejde med lokale virksomheder i og omkring Viborg. Vi har bl.a. lige indgået et samarbejde med GreenLab i Skive, der er en grøn industripark, som er med til at udvikle de nyeste løsninger indenfor grøn energi.
Derudover får du i Viborg et lidt mindre studiemiljø end i Aarhus, hvilket giver dig en større grad af medindflydelse på selve undervisning og udformningen af studiemiljøet.
Studiestart er to gange om året. Studiestart i februar er for dig med EUD eller EUX. Studiestart i august er for dig med en gymnasial uddannelse...
Uddannelsesopbygning
Det kan variere fra tre til fire-et-halvt år at blive uddannet maskinmester. Der er forskellige veje ind på maskinmesteruddannelsen alt afhængig af, om du kommer med en gymnasial uddannelse, erhvervsuddannelse eller begge dele.
Figuren nedenfor illustrerer din vej igennem maskinmesteruddannelsen ud fra din uddannelsesbaggrund:
Hvis du har en gymnasial baggrund, vil du starte på vores praktiske forløb, hvor du får de fornødne håndværksmæssige kompetencer. Derfor er det heller ikke et must, at du har håndværksmæssige kompetencer på forhånd.
Hvis du har en erhvervsuddannelse og et svendebrev skal du starte på adgangskursus, hvor du skal læse dansk (c-niveau), engelsk (c-niveau), matematik (B-niveau) og fysik (B-niveau).
Hvis du både har en studenterhue og et svendebrev, vil du skulle starte direkte på uddannelsens teoretiske forløb. Det kan fx være, hvis du har en eux
Maskinmesteruddannelsen har en varighed på i alt 9 semestre, som er fordelt på følgende måde:
1. semester:
Praktisk undervisning i vores værksteder
2. semester:
Projekt og virksomhedspraktik
3. semester:
Virksomhedspraktik
4. semester:
Grundlæggende tekniske fagemner og metode
4.-5. semester:
Drift af maskiner og tilhørende tekniske anlæg: Miljøledelse, kraftvarme, motorer og personlig udvikling
6.- 7. semester:
Maskinmesterprofessionen, projektering: kritiske systemer og risikovurdering, sikkerhedsledelse og optimering
8. semester:
Specialisering – læs mere om de forskellige valgfag nedenfor.
9. semester:
Virksomhedspraktik og afsluttende bachelorprojekt.
8. semester - valgfag og specialisering
På 8. semester får du mulighed for at tone din uddannelse indenfor én af de fire valgfagslinjer:
Energy – Technology and Management
Formålet med dette valgfag er at give dig et indblik i og perspektiv på energisystemer og -teknologier. Herunder vedvarende energikilder. Der er tale om et internationalt valgfag med deltagelse af internationale studerende. Derfor vil undervisningen foregå på engelsk.
Teknisk projektleder
Formålet med valgfaget er at indføre dig i rollen som teknisk projektleder samt give dig relevante projektværktøjer til etablering, planlægning og gennemførelse af tekniske projekter i tilknytning til professionen som maskinmester.
Maritimt valgfag
Formålet med det her valgfag er at give dig de praktiske og teoretiske færdigheder, som er nødvendige for at overholde de internationale kvalifikationsstandarder for personel på handelsskibe. Du skal vælge dette valgfag, hvis du ønsker en karriere til søs.
Udlandsophold
Det er også muligt at gennemføre valgfagslinjen som et udlandsophold, hvor du sammen med skolen sammensætter et relevant fagindhold. Udlandsopholdet kan f.eks. finde sted på et af vores samarbejdsuniversiteter i bl.a. USA, Mexico, Korea, Tyskland, Holland mv.
Du kan finde mere information om indhold og studieordning her
Du kan eventuelt læse Bekendtgørelsen for maskinmesteruddannelsen.
Er du forvirret om din egen vej ind på maskinmesteruddannelsen? Så fold det ovenstående punkt om opbygning ud.
Du kan fra den 1. februar på www.optagelse.dk uploade din ansøgning om en studieplads på maskinmesteruddannelsen i Viborg. Maskinmesteruddannelsen er uden for kvotesystem, så du har mulighed for at søge optagelse frem til d. 5. juli, kl. 12:00.
For optagelse i Viborg: Har du en gymnasial uddannelse, skal du starte på uddannelsen i august. Har du et svendebrev skal du starte på uddannelsen i februar.
På optagelse.dk skal du uploade din adgangsgivende eksamen. Det vil sige dit svendebrev (hvis du har det), dit eksamensbevis fra gymnasiet, der hentes fra eksamensdatabasen, samt en motiveret ansøgning.
OBS! Den motiverede ansøgning er meget vigtig, da det er den vi vurderer dig ud fra. Det kan derfor være en god idé at følge vores vejledning, som du finder under punktet ”Motiveret ansøgning" på denne side.
Hvis du vil studere i Viborg skal du på www.optagelse.dk vælge maskinmesteruddannelsen i Viborg, som har KOT-nummer 51270, og det er, uanset om du starter i august eller februar.
I Viborg Kommune er der boliggaranti for unge, der flytter til kommunen for at begynde på en uddannelse.
Boliggarantien betyder, at alle unge tilflyttere, der begynder på en ungdomsuddannelse, videregående uddannelse eller en læreplads i Viborg Kommune, kan få tilbudt en bolig.
Boligen tilbydes sædvanligvis til indflytning umiddelbart omkring studiestart.
Boligselskabet Sct. Jørgen (bsjviborg.dk)
Lejebolig Viborg | Find huse & lejligheder til leje i Viborg her
Stort set det hele. Værkstedsforløbet fra 1.-3. semester - for dem med studenterbaggrund - afvikler vi i samarbejde med Mercantec og vil foregå i vores uddannelseshus i Viborg.
Uddannelsens hovedforløb og teoretiske fra 4.-9. semester afvikles også i Viborg. Det kan dog ske, at der vil være et par undervisningsdage i Aarhus pr. semester.
Derudover vil de fleste semesterprojekter og praktikforløb være rettet mod de virksomheder og arbejdspladser, der ligger i og omkring Viborg. Og det er her, den største forskel mellem uddannelsen i Viborg og Aarhus er.
Uddannelsen til maskinmester i Viborg kommer til at ligge på Erik Ejegods Vej 16, 8800 Viborg, som er en del af den nye baneby i Viborg.
Nej, det kan du desværre ikke. Vi tilbyder adgangskurset med fysisk fremmøde i Aarhus eller via fjernundervisning.
Du kan blive overflyttet efter hvert semester.